Cahiliye devrinde neler oluyordu?
Cahiliye döneminde Arap toplumunun temel özelliği olan kabile içi sadakat ve diğer kabilelere karşı üstünlük duygusu, bitmek bilmeyen kan davalarının ve savaşların başlıca nedeniydi. Şiddet, yağma, esirlerin köle olarak kullanılması, özellikle kadınların köleleştirilmesi ve benzeri malların alım satımı yaygındı.
Cahiliye dönemi kaç yıl sürdü?
Arapların İslamiyet’ten önceki dönemlerine “el-Câhiliyye/Cahiliyye, el-Esrû’l-Câhili/Cehalet Devri, ’Esrûmâkable’l-İslâm/Câmi’iyet Öncesi Yüzyıl” vb. isimler verilmektedir. “İlk cahiliye dönemi” ve “Son cahiliye dönemi” gibi isimlerle anılan bu dönem (500-610) iki döneme ayrılmış olarak kabul edilmektedir.
Cahiliye insanın özellikleri nelerdir?
Buna göre cahil, şehvet düşkünü, arzularının kölesi, vahşi, şiddet yanlısı ve aceleci karakterli, dolayısıyla “barbar” anlamına gelir ve bu anlamda klasik kaynaklarda da kullanılmıştır. Bir terim olarak cahillik, İslam öncesi Arapların dini ve sosyal hayatına hakim olan batıl inançları, tutumları ve davranışları ifade eder.
Cahiliye dönemi neden bu ismi almıştır?
Arapların İslam öncesi dönemi genellikle Cahiliye Çağı olarak anılır. Bu kelime, cehalet anlamına gelen “cehele” (ََلَهَج) kökünden türemiştir. Ancak, eski Arap şiirinde, cehalet kelimesi farkında olmama anlamında ve ayrıca bilginin zıttı olarak kullanılmıştır.
Putperest Araplar Allah’a inanır mı?
İslam öncesi Arap toplumunda, çoğunluğu putperest olan insanların inançlarının çekirdeğini Tanrı’ya (Allah) inancının oluşturduğu anlaşılmaktadır. İslam öncesi Arap toplumunda putperestliğin etkinliği ve putların isimleri ve Allah’ın isimleri veya sıfatlarıyla ilişkisi değerlendirilmiştir.
Cahiliye Döneminde kadınlara nasıl davranırdı?
Çünkü Cahiliye Çağı anlayışına göre kadınlar, akıllarıyla değil, sadece duygularıyla hareket eden varlıklar olarak kabul ediliyordu. O dönemde erkekler ailenin yöneticisi ve sorumlusuydu ve kadınlar hayatlarını erkeklerin gözetimi altında geçirmek zorundaydı.
Müslümanlıktan önce hangi din vardı?
İslam’dan önce Hristiyanlık, Zerdüştlük, putperestlik, Hamfizm, Yahudilik ve Hristiyanlık gibi dinler Araplar arasında yayılmış ve Araplar üzerinde birçok etki bırakmıştır. Özellikle putperestlik Araplar arasında popülerdi ve onlarda derin bir iz bırakmıştır.
İlk Arap kimdir?
Araplar, ilk olarak Suriye çölünde ortaya çıkan bir halktır. Arap ismi ilk olarak Asur kaynaklarında kullanılmıştır. Arapça isminin kökeni hala tartışmalıdır. Proto-Arapların Arap Yarımadası’nın Hicaz ve Necd bölgelerinden geldiğine inanılmaktadır.
Araplar İslâm’dan önce neye inanirdi?
Cahiliye döneminde, İslam’dan önce Araplar arasında çeşitli dinler vardı. Cahiliye döneminde Arap kabilelerinin bir kısmı Allah’a inanıyordu ama Ahiret Günü’ne ve ahiret gününe inanmıyorlardı. Toplulukların çoğu genellikle putperestti. Putları tanrı olarak kabul etmiyorlardı, aksine onları Tanrı’ya ulaşmak için bir araç olarak görüyorlardı.
Cahiliye döneminde insanlar hangi dine inanıyordu?
Bu bağlamda, cahiliye döneminde Araplar arasında en yaygın inanç putperestlikti. Putların kendilerine dünyada yardım ettiğine inanıyorlardı. Genellikle taptıkları putları taştan, tahtadan ve bazı metallerden yaparlardı. Bazen yiyeceklerini putlara dönüştürür ve onlara taparlardı.
İslâm’a göre cahil ne demek?
Cehalet veya gaflet, kelime anlamı olarak “bilmemek” demektir. Bu iki kavram fıkıh terimleri olarak kullanıldığında genellikle şu fark göze çarpar: Cehalet, bir kişinin kendi inançları, sözleri veya davranışları hakkında bilgi eksikliğini ifade ederken, cehalet ise kişinin kendisi dışındaki durumlar hakkında bilinmeyenleri ifade eder.
Cahiliye dönemi Araplarının çocuklarını sütannelere verme sebepleri nelerdir?
Mekke aileleri yeni doğan çocuklarını Bedevi kabilesinden bir sütanneye verirlerdi, böylece sağlıklı çöl havasında büyüyebilir ve akıcı bir şekilde Arapça konuşmayı öğrenebilirlerdi. Emzirmenin onlar için bir gelir kaynağı olduğu Bedevi kadınlar da varlıklı ailelerin çocuklarını tercih ederlerdi.
İslamdan önceki dinler hakkında neler biliyoruz?
Arap Yarımadası’nda İslam öncesi dini yaşam denildiğinde akla ilk gelen şey putperestlik ve politeizmdir. Bunun dışında Yahudilik, Hristiyanlık, Sabiilik ve Zerdüştlük gibi dinler varlığını sürdürdü; bunlar büyük ölçüde bölgesel kaldı.
Cahiliye dönemi nerede yaşamıştır?
Mekke toplumu coğrafi olarak Yemen, Asur, Sümer, Mısır gibi kadim medeniyetlere ve çağdaşı Bizans ve İran gibi medeniyetlere yakın olmasına rağmen yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı 7. yüzyılın başlarına kadar bu medeniyetlerle beklenen dinî-kültürel etkileşime girememiştir.
Hilful hums nedir?
Cahiliye döneminde Arap kabileleri veya bireyleri arasında yardımlaşma, dayanışma ve korunma amacıyla yapılan anlaşma ve ittifakları ifade eder.
Cahiliye Döneminde dinî durum nedir?
Bu bağlamda, Cahiliye Dönemi’ndeki Arapların genel inancı putperestlikti. Putların kendilerine dünyada yardım ettiğine inanıyorlardı. Genellikle taptıkları putları taştan, tahtadan ve bazı metallerden yaparlardı. Bazen yiyeceklerini putlara dönüştürüp onlara taparlardı.
Cahiliye Döneminde hangi inançlar vardı?
Ancak Cahiliye Çağı Arapları; ahiret hayatına inanmıyorlardı ve bazıları cinleri tanrı olarak görüyor ve onlara tapıyorlardı. Dahası, Cahiliye Çağı’nda meleklerin Allah’ın kızları olduğuna inanan bazı insanlar vardı. Arap Yarımadası’nda Yahudiler ve az sayıda Hristiyan yaşıyordu.
Cahiliye döneminin topluma olan etkisini nedir?
Ahlaki Bozulma: İnsanoğlunun yaratılışından gelen utanma, namus ve şeref duygusu gibi toplumun vazgeçilmez unsurları, cahiliye Arap toplumunda tamamen yok olmuş, değersizleşmiş ve yüce anlamını yitirmiştir. Hz. Peygamber’in bu toplum üzerindeki en büyük etkisi ahlaki bozulmaya karşı verdiği mücadeledir.
Cahiliye dönemi Araplarının çocuklarını sütannelere verme sebepleri nelerdir?
Mekke aileleri yeni doğan çocuklarını Bedevi kabilesinden bir sütanneye verirlerdi, böylece sağlıklı çöl havasında büyüyebilir ve akıcı bir şekilde Arapça konuşmayı öğrenebilirlerdi. Emzirmenin onlar için bir gelir kaynağı olduğu Bedevi kadınlar da varlıklı ailelerin çocuklarını tercih ederlerdi.