Mülazım olmak ne demek?
Mülazemet, bir yerde kalmak, devamlılığı sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Uzun süre bir yerde çalışan kişilere teğmen denir. Bu kelimenin çağrışımı teğmendir.
Mülazım ne demek Osmanlıda?
[1] Teğmen. [2] Osmanlı İmparatorluğu’nda bir askeri rütbe.
Mülazım nedir tarih dersi?
Mülâzım-ı evvel (Osmanlı Türkçesi: ملازم اول), Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan bir askeri rütbe olup, bugünkü üsteğmen rütbesine karşılık gelmektedir.
Mülazımlık ne demek?
Askerlikte teğmen anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla Mulazim olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı, gereklilik biçiminde olmalıdır.
Mülazım ne demek medrese?
Osmanlı İlmiye teşkilatında müderris olmak için belli bir süre staj yapan medrese mezunu: daha sonra Mevla Seydi’nin hocası (Kâtip Çelebi’den seçme) oldu.
Mülazım isminin anlamı nedir?
Mülâzım isminin anlamı şudur: 1. Gitmeyen, tutunan.
Mülazımı Sani rütbesi nedir?
Mülâzım-ı sânî (Osmanlı Türkçesi: ملازم ثانی), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan askeri bir rütbe olup, bugünkü teğmen rütbesine karşılık gelmektedir.
Levazım ne demektir?
(Askeri) Silah ve mühimmat hariç, silahlı kuvvetlerin yiyecek, giyecek, araç ve gereçlerini ifade eden genel bir terimdir.
Müzmal olmak ne demek?
Arapça لحمضم (müzmahal) sözcüğü bağlamında ele alınabilecek kelimeler arasında, “sefih olmak, perişan olmak” anlamına gelen muzmal (Uysal, 2017: 84) ve “sefiller, perişan olmak” anlamına gelen muzmal make9 (Yalçın, 2022: 110) ile telaffuzda kısmen farklılık bulunan müzmaal10 ifadeleri de bulunmaktadır.
Mülazemet nedir Osmanlı?
Eserin ana temasını oluşturan anlamda mülazemet, medrese eğitimini yüksek bir dereceyle tamamlayarak mezun olan bir öğrencinin ilmiye teşkilatında bir göreve başlayabilmesi için medresedeki hocalarından biri tarafından bir deftere kaydedilmesini ve dolayısıyla atanmasını beklemesini ifade eder.
Müsellim ne demek tarih?
Müsellem, Osmanlı İmparatorluğu’nda savaş zamanlarında ordunun sokaklarını temizlemek, köprüleri onarmak, yolları açmak gibi birçok görevi yapan kişiydi.
Sahn ne demek?
Sahn veya Sahn (Arapça: صحن, Sahn) İslam mimarisinde duvarlar veya sütunlarla çevrili bir avludur. Camiler, Mekke’ye, yani Kabe’ye doğru yönelmiş yapılardır. Büyük bir kubbeyle örtülü alana “kubbenin altı” veya “nef” denir.
Mülhem ne demek TDK?
TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.
Müziyat ne demek?
(ﻣﻮﺫﻳﺎﺕ) i. (Ar. mūẕі „mūẕiyāt çoğul eki -āt ile, “işkence”den) pireler, sivrisinekler vb. insanları rahatsız eden küçük hayvanlar ve zararlılar.
Müşel ne demek?
Türkler ayrıca zamanı belirlemek için 12 hayvanlı kendi takvimlerini geliştirdiler. Burada her yıl -toplamda 12- bir hayvanın adını aldı ve her 12 yıllık dönem için “müçe, müçö, müsel, müçöl” terimleri kullanıldı.
Mülhem olmak nedir?
TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.
Mütesellim olmak ne demek?
Mütesellim kelimesi, teslim edilen şeyi alıp kabul eden kişi, vergi ve resimleri toplamak üzere idari bir görevli tarafından görevlendirilen kişi, tahsildar, vergi toplayıcı gibi anlamlara gelmektedir (Şemseddin Sami, 1317: 1277).
Mülazemet nedir Osmanlı?
Tezin ana temasını oluşturan anlamda mülazemet, medrese eğitimini yüksek derecede tamamlayarak mezun olan bir öğrencinin ilmiye teşkilatında herhangi bir göreve girebilmesi için medresedeki hocalarından biri tarafından bir deftere kaydedilmesi ve dolayısıyla atanma beklemesi anlamına gelmektedir.
Müteyemmen olmak ne demek?
(ﻣﺘﻴﻤّﻦ) sıf. (ar. teyemmun muteyemmen “uğurlu olmak” kökünden) [Ş. Sami’ye göre muteyemmin doğru olandır.] Uğurlu, mübarek, kutlu: Köyü sevenlerin her zaman ziyaret ettiği bir yerdi. (Hüseyin C.